Porträtt

ANDERS WÄLLHED
Ett porträtt av författaren och vännen Ove Allansson

I romanen Ljussättaren skapar Anders Wällhed inträngande bilder från teatervärlden, men också från det Öresund han älskar. Städer, stränder, stämningar, vattenstråkens människor, farkoster, farleder. Där finns en märklig textmålning av ett kollektiv, nöjesfiskarna sittande i småbåtar – händer i pimpelrörelse. I mitt inre verkar bilden som en mobil.

Anders Wällhed

Sjöskildraren och sjöfartjournalistan Anders Wällhed 2005
Havsmyter och sjöjungfrur tillhör verkligheten i Anders Wällheds värld. Han är född 1948, uppvuxen på Hasslö i den blekingska arkipilagen, i släkten finns dykare, fiskare, ålkvassars och andra skutors skeppare. Här har vi att göra med en författare som från barndomens Blekinge diktar sig fram längs våra kuster, i storm och stiltje – in i människor, kustbor, fiskare, sjömän. I Anders vis -och diktsamlingar och romaner ställs de havsbundnas verklighet mot de liv som levs av konstnärer, konsertmästare, musiker, författare, regissörer, skådespelare, mediafolk och -byråkrater.

Anders Wällhed och Kent Andersson på Teater Aftonstjärnan i Göteborg

Romanen Tvillingsjälen bjuder på en avslöjande snitt i radio -och tevevärlden. Ofta finns i Anders arbeten ett ställningstagande för dem som bär upp samhällspyramiden. I den explosiva Manetsommar , hyllad av en enig kritikerkår, angrips massmedias flathet inför överheten: … ” massmedia försörjer dig med myndigheternas och maktens verklighetsbeskrivning”.

anders_batBöckerna från nöjesvärlden och faktaböcker om både 1800-talets -och 1900-talets sjöfart hör också till Anders författarskap. Böcker som skänkt honom ett stort anseende och många litterära utmärkelser. Och dessutom en diktarplatta på kajen i Helsingborg och en staty i Göteborg, föreställande Anders uppdiktade figur ”Stigbergs-Lasse”.

Utbildad på Dramatiska Institutet i Stockholm, skolad i fria teategrupper har Anders arbetat som skådespelare och med stor framgång som manusförfattare, producent och regissör, för teater, revy, radioteater -och teveserier och filmer. Anders radioröst är lätt att identifiera i kultur -och nöjesprogram, välmodulerad. Med det satiriska vargbettet är aldrig långt borta. Nå, satiren är ännu mera påtaglig i hans litterära texter, i provokativa radio -och teveserier. ”Kabaré Apropå” på Radio Göteborg 1981, satte svenskt rekord i radioanmälningar.

Hösten 1996 drog Anders tillsammans med oförliknelige Kent Andersson igång Teater Aftonstjärnan i Göteborg. Ett fyrverkeri av lustigheter, elakheter, politisk satir. I åtta år gick deras revyer för utsålda hus. Den betydelse Anders Wällhed har haft som inspiratör och ”pappa” för många revymakare, skådespelare, trubadurer, sångare kan knappast överskattas. Detta gäller även de av Anders komponerade kulturprogrammen vid Sjöfolksförbundets kongresser. Sedan många år tillbaka är Anders dessutom en uppskattad medarbetare i tidningen Sjömannen.

Efter tjugo års vänskap med Anders kan jag vittna om hans förmåga att entusiasmera, sätta fart på medarbetare. Under vårt samarbete med att förnya sjömansvisan, få den att gira in i containerepoken, upplevde jag Anders som en sändning vitaminpiller. Arbetet ledde till boken Spökmatrosens Sånger och till Lp och CD-skivor. Både här och i sina egna visor, många tonsatta och insjungna på skivor i hela Norden, framstår Anders Wällhed som vårt lands store förnyare av sjömansvisan – filosofi, havspoesi, egensinnig burlesk humor. Där kan du möta Sjömannen Stigbergs-Lasse kärleksfullt uppdiktad och skildrad i tre volymer.

Författaren och vännen Ove Allansson