Presentation

Anders Wällhed
Regissör och författare
Född 1948

Anders Wällhed uppdiktade person ”Stigbergs-Lasse” står staty i Göteborg. Skulpterad av författaren och konstnären Eino Hanski. En minnesplatta står vid ingången till Tropical beach i Helsingborg. Anders gärning finns i båda städerna. Numera driver Anders eget teater -och produktionsbolag. ”Manus Respons KB” i Höganäs. Han driver också ett produktionsbolag ”Artist Respons” tillsammans med Niclas Strand.

 

Från början siktade Anders på en socialpedagogisk utbildning men någon socialarbetare blev han aldrig. I början av 1970-talen var han under några år arbetsledare inom arbetsterapin på Landalahus, Annedalshus och Örgrytehemmet. De Servicehus för äldre som då såg dagens ljus i Göteborg. Sedan blev det teater istället och snart dök han upp lite varstans i den tidens Fria Grupper. Efter medverkan i några TV-serie i slutet av 1970-talen sökte han in på Dramatiska Institutet i Stockholm. Han var en av fyra elever som antogs året 1977. Efter utbildning till regissör och producent väntade Sveriges Radio, där han 1979 anställdes på Radiounderhållningen och därefter Radioteatern i Stockholm. Senare blev han kulturproducent och fast medarbetare på Radio Göteborg. Som välkänd radioröst hördes han ständigt under drygt 30 år. På Sveriges Radions kulturredaktion i Göteborg producerade han en mångfald av program. Inte minst ”Från scen och cabaré” med Uno ”Myggan” Ericson. Ett annat favoritprogram var ”Boktornet”

Genom åren har Anders regisserat närmare 100 uppsättningar, fördelade på teaterscener, radioteater, film och teve. Anders Wällhed är författare till 20 böcker. Diktsamlingar, romaner och historiska böcker. År 2007 fick han Svenska Publishing-Priset för sin bok om Sjöräddningssällskapet ”Den Tidlöse Sjöräddaren”. Anders fick juryns stora pris för årets bästa bok och segrade också i kategorin Jubileumstidskrifter.

Anders Wällhed bördig från den blekingska kustbygden har skrivet flera romaner med motivkretsen kring sjöfart och båtar. Men också teatervärlden gästspelar mellan pärmarna. På Sjöfartsmuseet i Göteborg har han skrivit samtliga texter i de moderna utställningshallarna. Anders har också skapat en mångflad dikter och vistexter. Numera driver han också tillsammans med några kompisar Kåseberga Sjöräddningsmuseum.

Programserien i radion ”Kabaré Apropå”, vilken han regisserade, 1980 slog rekord i fällningar i Radionämnden. Hösten 1996 drog Anders tillsammans med Kent Andersson igång Revyn Aftonstjärnan i Göteborg. Ett fyrverkeri av lustigheter, elakheter och politisk satir. Revyn gick för utsålda hus i över åtta år.

Anders Wällhed har också i över 20 år arbetat som sjöfartsjournalist och han räknas också som vårt lands stora förnyare av Sjömansvisan. Visorna om uteseglaren Stigbergs-Lasse finns insjungna på många skivor och spridda över hela Norden. En milstolpe i förnyelsen av sjömansvisan är samarbetet med författaren Ove Allansson. Tillsammans skrev de boken ”Spökmatrosens Sånger” 1985. Ove Allansson som redan då räknades som Sveriges störste sjöskildrare i modern tid delade med sig av sin kunskap och blev en ciceron in i det moderna sjömansliv som de nyskapade visorna beskrev. De gemensamma visorna blev snart tonsatta och insjungna på flera skivor. Här betydde den göteborgska musikgruppen KAL (Bosse Andersson, Malte Krook och Christer Larsson) mycket för spridningen av visorna. Den första Lp-skivan med tonsättningar av Ove och Anders texter kom redan 1987. ”Havets Aktörer”.

Under drygt tio år var Anders komikerparet Stefan & Kristers medförfattare och regissör. De senaste åren har han bland annat regisserat fyra shower med Jörgen Mörnbäck, varit verksam på Skillinge Teater där han har regisserat och varit medförfattare i Michael Segerströms pjäs ”Snart Halvtid”. Han har också ett samarbete med Gunilla Poppe kring den årliga lyriska kabarén i Prästgården i Fredriksdal. Anders Wällhed jobbar också som lärare på Calle Flygares scenskola i Stockholm.